Strand

Strand

Het strand van Wijk aan Zee in de gemeente Beverwijk is 1,3 kilometer lang. Op het strand staan 9 strandtenten en ongeveer 315 strandhuisjes. Vaak worden de stranden van Velsen Noord en Heemskerk ook ‘strand Wijk aan Zee’ genoemd. In dat geval is het strand 4 kilometer lang en staan er ongeveer 600 strandhuisjes.

Strandhuisjes

De gemeente verhuurt of verkoop geen strandhuisje aan particulieren of ondernemers. De gemeente verhuurt de grond waar de strandhuizen en paviljoens op staan aan een verhuurbedrijf. Dat bedrijf verhuurt de strandhuisjes en paviljoens. U kunt een strandhuis kopen, maar geen vaste plaats of grond. De plaats huurt u meestal voor een bepaalde periode. De huurprijs is afhankelijk van de plaats en de grootte van het strandhuis. Afhankelijk van de huurafspraak kunnen de winterstalling, vervoer en op- en afbouw in de huurprijs zijn inbegrepen. Net als flessengas, water en elektriciteit en eventuele verkoop van het strandhuis.

Overnachten

Je mag in de maanden juni, juli en augustus in een strandhuis overnachten. Er zijn een paar voorwaarden waar een strandhuis aan moet voldoen.

De belangrijkste is brandveiligheid. Strandhuisjes zijn meestal van hout of kunststof en staan dicht op elkaar. Op het strand waait het vaak. Een brand kan zich daardoor snel verspreiden. Ook is het strand lastig te bereiken voor de brandweer. Daarom is het belangrijk dat het strandhuis over middelen beschikt die beginnende brand kunnen bestrijden. Daarom wordt er extra aandacht besteedt aan brandbare producten.

Ieder strandhuis heeft een omgevingsvergunning nodig. Het verhuurbedrijf vraagt de vergunning aan bij de gemeente.

Winterstalling en vervoer

De eigenaar van het strandhuis is verantwoordelijk voor de winterstalling. De winterstalling en het vervoer wordt in samenspraak met het verhuurbedrijf en vervoersbedrijf geregeld.

Riolering

Een strandhuis met wateraansluiting moet aangesloten zijn op de riolering. Het verhuurbedrijf is verantwoordelijk voor de riolering op het strand.

Familiestrand en activiteiten/sporten

Het strand van Wijk aan Zee is opgedeeld in twee delen waarbij de grens bij paviljoen Sunseabar ligt.

Het deel van Sunseabar tot de gemeentegrens met Heemskerk bij paviljoen Noorderbad is een familiestrand. In de zomerperiode mogen er geen activiteiten worden beoefend.

Het deel van Sunseabar tot de gemeentegrens met Velsen is voor (sport)activiteiten, zoals kitesurfen, vliegeren en paraseilen. Blokarten mag in een afgezet gebied. Ook is er een gedeelte van het strand beschikbaar voor het stallen en aan- afmeren van vaartuigen. Bij gevaarlijke situaties mag handhaving optreden.

Honden en paarden op het strand

Honden en paarden zijn van 1 mei tot 1 oktober tussen 9.00 uur en 19.00 uur niet toegestaan op het strand van Wijk aan Zee. Buiten deze periode geldt een aanlijn- en opruimplicht voor uitwerpselen. Voor de eigenaren van strandhuisjes wordt gedoogd dat zij hun hond mee naar hun strandhuisje nemen mits deze aangelijnd en binnen de directe omgeving van het strandhuisje verblijft. De directe omgeving is ter beoordeling van de handhaver, maar in ieder geval niet verder dan het looppad voorlangs de strandhuisjes. Voor bezoekers met honden aan strandpaviljoens geldt dezelfde regel. Het duingebied is voor iedereen verboden gebied.

Handhaving

De gemeente controleert streng op de regels die op het strand gelden. Vooral de regels over bouwen, brandveiligheid, APV en milieu. Zo is het niet toegestaan om op het strand te rijden met een motorvoertuig. Ook niet als u eigenaar bent van een strandhuis. Het verhuurbedrijf is het aanspreekpunt voor het vervoer van materialen met een motorvoertuig.

Afval

Van september tot en met april gelden de reguliere afval-ophaaldagen. Van mei tot september worden de afvalbakken wekelijkse geleegd. Op drukke stranddagen wordt het afval dagelijks opgehaald.

Contactgegevens

Bezoekadres

Stationsplein 48
1948 LC Beverwijk

Postadres

Postbus 450
1940 AL Beverwijk

Openingstijden

maandag    9.00 - 16.00
dinsdag      9.00 - 12.30
woensdag   9.00 - 16.00
donderdag  9.00 - 20.00 
vrijdag        9.00 - 16.00

Telefoon

0251 - 256 256

Meer informatie

Volg ons

Ga naar de Facebookpagina van de gemeente BeverwijkGa naar Twitteracccount gemeente Beverwijk

Ga naar Instagram gemeente Beverwijk 

 Ga naar Youtube gemeente Beverwijk